Miten saan tehtyä parempaa kahvia kotona?

Miten saan tehtyä parempaa kahvia kotona?

Moni asiakas on ihmetellyt, että miten kahvilalla kahvi maistuu paremmalta vaikka kotona keittelisi samanlaisella keittimellä samaa kahvia. Syy voi löytyä yllättävänkin pienistä asioista. Monelle varmaan tutuin kahvinkeittoväline on perinteinen suodatinkeitin, yleisimmin ehkä Moccamasteri tai Wilfa. Moni syyllistyy kuitenkin kotikeittimen kanssa yleisiin pikkumokiin, minkä vuoksi a) kahvi ei maistu niin hyvältä kuin se voisi maistua ja b) kahvinkeitin likaantuu helpommin, mikä taas johtaa taas kerran siihen, että kahvi alkaa ajan kanssa maistua ikävältä. Paneudutaanpa siis seuraavaksi suodatinkahvin keittämiseen oikeaoppisesti!

 

  1. Raikas vesi, raikas keitin, raikas kahvi

Kuka tunnustaa kaataneensa veden keittimeen käyttäen likaista kahvipannua? Tämä on iso nou nou. Vaikka kahvipannun huuhtelee aina käytön jälkeen, jää pannuun kahvista kuitenkin aina rasvaa, joka taas ajan kanssa päätyy vesisäiliöön ja sieltä kahvinkeittimen sisäosiin tukkimaan ja aiheuttamaan ei-toivottuja sivumakuja kahviin. Raikas vesi otetaan aina suoraan hanasta säiliöön tai käyttäen puhdasta astiaa.

  1. Huuhtele suodatinpaperi ennen käyttöä

No miksi ihmeessä? Kun suodatinpaperin huuhtelee ennen käyttöä, ei paperin maku siirry kahviin, kahvi uuttuu tasaisemmin ja kahvin omat aromit pääsevät paremmin esille. Kasteltu suodatinpaperi pysyy myös paremmin paikoillaan. Myös suodatinpapereissa on eroja, joten on hyvä valita laadukas ja oikean kokoinen suodatinpaperi omaan keittimeen.

  1. Papu aina parempi

Tuoreimman lopputuloksen kahvin makuun saat aina jauhamalla pavut juuri ennen kahvinkeittoa. Jos kotoa ei kuitenkaan (vielä) löydy omaa myllyä, käy suodatinjauhettu kahvi myös oikein hyvin. Huomioithan, ettet käytä vahingossa liian karkeaa tai hienoksi jauhettua kahvia, ettei kahvin maku jää vahingossa laihaksi tai vastaavasti kitkeräksi.

  1. Mittaa ja punnitse

Yleinen virheajatus kahvin keittämisestä on, että mitä enemmän puruja laittaa, sitä vahvempi lopputulos. Oikeastaan vahvan kahvin ystävä ei tee tässä muuta kuin hukkaa kahvia. Voimakkaan maun voi saavuttaa myös ihan oikeilla mittasuhteilla. Oikeaoppinen kahvin ja veden suhde on noin 60 g jauhettua kahvia yhtä litraa vettä kohden. Kotoa löytyvien mittojen koot vaihtelevat, mutta tyypillisesti yhteen kahvimitalliseen mahtuu noin 7 g kahvia, mikä taas vastaa yhtä pientä kahvikupillista. Mikäli kotoa löytyy keittiövaaka, on hyvä ainakin alkuun punnita kahvi omille mitoille, niin oppii oikean suhteen! 

  1. Hämmennä kahvipetiä

Hyvä lisäkikka saada kahvin mausta tasaisempi, on hämmentää kahvipetiä kesken keittämisen. Eli kun vettä on valunut jo jonkin verran kahvinpuruille, sekoita lusikalla rohkeasti muutaman kerran kahvinpuruja ympäriinsä, jotta vesi leviää tasaisesti kahvinpuruihin. Ei pakollinen, mutta hyvä keino saada entistä parempaa kahvia!

  1. Pidä kahvinkeitin puhtaana

Likaisilla välineillä ei saa hyvää kahvia. Pese kahvinkeitin tasaisin väliajoin vaikka ihan vain ruokasoodalla ja etikalla – kalliita kalkinpoistoaineita ei välttämättä tarvitse, vaan keittimen saa putsailtua ihan kotitaloustarvikkeilla. Toki erilaisia putsareita löytyy kaupoista, ja niitäkin voi käyttää. Pääasia, että kahvinkeittimen ei anna mennä törkyisen näköiseksi vaan pesaisee keittimenkin aina vaikka kevät- ja joulusiivouksien yhteydessä.

  1. Valitse laadukas kahvi, omaan makuusi sopien

Ja vielä yksi tärkeä asia! Valitse laadukas kahvi, joka on paahdettu pienerinä artesaanityönä ja joka sopii juuri sinun makuusi. Olit sitten vaaleapaahdon tai tummemman kahvin ystävä, löydät meidän valikoimasta varmasti juuri omaan makuusi sopivan tuotteen. Mikä sen parempaa kuin aloittaa päivä omalla lempikahvilla!

 

Toivottavasti näistä vinkeistä löytyy jotain uutta omiin kahvihetkiisi! Löydät myös muutaman vuoden takaisen videon samoista ohjeista Youtube -kanavaltamme – vaikka video on vanha, ei ohjeet ole onneksi vanhentuneet! Katso video täältä.

Takaisin blogiin